Brittiläisiä jouluruokia: Mixed spice-mauste

 


Mixed spice eli pudding spice on brittiläisessä joululeivonnassa yleisesti käytetty maustesekoitus, jota käytetään esimerkiksi mince pie-leivonnaisissa. Ja mince piet ovat briteille yhtä tärkeitä kuin tähtitortut on suomalaisille! Se muistuttaa hieman piparkakkumaustetta, mutta on kuitenkin erilaista. Mistään en ole vielä tähän mennessä löytänyt valmista mixed spice-sekoitusta, joten minun on täytynyt tehdä sitä itse. Tämä resepti on suomalaistettu versio, koska alkuperäiseen reseptiin yleensä kuuluu myös muskottikukkaa, mitä on mun kokemuksen mukaan aika huonosti Suomesta saatavilla, niin olen tässä jättänyt sen pois. 

Ja kun monessa joulureseptissä siis käytetään mixed spicea, johon kuuluu itsessään montaa eri maustetta, niin säästää itseltään paljon päänvaivaa kun on sekoittanut sen jo valmiiksi. Säilyttämiseen käytän pientä lasipurkkia, ja mausteiden mittaamiseen muovisia mittalusikoita (1 teelusikka ja 1 ruokalusikka).


Maustesekoitukseen tulee siis:

  • 1½ rkl kanelia
  • 1 rkl maustepippuria
  • 1 rkl muskottipähkinää
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl korianteria

Sekoita mausteet huolella keskenään ja säilytä huoneenlämmössä, ja käytä loppuun mielellään kuuden kuukauden sisällä, sillä sen jälkeen mausteiden maku saattaa ajan myötä laimeta hieman.
Maustetta voidaan käyttää esimerkiksi siis mince pie-leivonnaisiin, Christmas cakeen, Christmas puddingiin ym.1 Kommentit

  1. Kiitos! Juurikin etsin reseptiä siihen, miten tekisin itse kotona mixed spice -mausteseosta Christmas puddingia varten. :)

    VastaaPoista