Millainen akvaario merihevosille?Merihevosille paras akvaarion malli on korkeahkon mallinen, eli vähintään 40 cm korkea akvaario. Akvaarion tilavuus olisi hyvä olla >150 litraa kahdelle kalalle, ja siihen 50 litraa lisää per kaksi kalaa lisää. Eli neljälle 200 litraa, kuudelle 250. Toisaalta todella iso akvaario ei ole välttämättä optimaalinen, koska merihevoset ovat hitaita uimaan ja syömään, ja isossa akvaariossa ruoka leviää helposti veden mukana, ja merihevosten on vaikea löytää sitä ja se voi nopeasti huonontaa veden laatua. Akvaarioon kannattaa lisätä ruokintaputki ja -kippo, koska merihevoset oppivat yleensä käyttämään sitä melko nopeasti, ja kaikki ruoka tulee yleensä silloin syötyä eikä jää pilaantumaan.

Ensimmäinen merihevosakvaarioni oli 150 litraa, ja sen jälkeen hankin 240 litraisen, koska halusin varmistaa, että jos niitä tulee lisää, niin ei akvaariosta lopu tila kesken heti. Akvaarioni ovat olleet ns tavallisia makeanveden akvaarioita, joihin olen lisännyt "skimmerin", eli vaahdottimen ym sälää. Markkinoilla on myös paljon merivesiakvaarioita valmiilla ala-altaalla varustettuna, jolloin tekniset vempaimet on helpompi piilottaa akvaarion alla olevaan kaappiin. Se helpottaa myös akvaarion hoidon automatisointia, mutta kaikki lisätekniikka tietysti maksaa lisää... Vaihtoehto sille on säännölliset vedenvaihdot ja veden laadun seuranta, mutta silloinkin pitää hankkia käänteisosmoosisuodatin puhtaan veden tuottamiseen, sekä valmista suolasekoitusta, suolamittari, vesitestejä ainakin magnesiumin, kalsiumin, ammoniumin, nitriitin ja nitraatin seurantaan. 

Alkusijoitus tähän harrastukseen vie siis yleensä aina jonkin verran rahaa, riippuen akvaariosta, tekniikasta ja tarvikkeista, ja merivesiakvaario on makeanveden akvaariota yleensä kalliimpi harrastus. Meriveden kalatkin maksavat yleensä noin kymmenkertaisesti perus makeanvedenkaloihin verrattuna.
Merihevosten hinta vaihtelee, ne ovat aiemmin olleet halvempia ja paljon helpommin saatavilla kuin nyt, ja kansainvälisillä keskustelufoorumeilla on kerrottu että merivesipuolella on kaloista tullut jo iso pula, kun kalojen kuljetuksesta on tullut pandemian myötä haastavaa, koska akvaariokalat kuljetetaan kansainvälisesti yleensä lentokonerahtina.
Merihevosten hinnat voivat olla halvimmillaan noin 70 euroa, mutta harvinaiset perusharrastajalle sopimattomat seadragon-lajit maksavat jopa 10-20k euroa. Yleensä hinta on jotain 100€ ja 300€ välillä per kala.

Suosittelen siis että ennen niiden hankkimista on opiskeltu riittävästi kaikki tieto, mikä on saatavilla, ja esim jonkinlainen kalojen kotiapteekki on hankittuna, eli jonkinlainen karanteeniallas sekä lääkkeet yleisimpiin sairauksiin ja ongelmiin. Yleensä siinä vaiheessa kun huomaat että kala on sairas, on lääkkeen saamisella kiire, ja jos kaloille pitää alkaa tilaamaan lääkkeitä postitse, niin sitten on jo liian myöhäistä.

Paljon ennen merihevosten hankintaa pitää siis akvaario ja tarvikkeet olla hommattuna ja akvaario pitää olla ns kypsytettynä. 
Jos tuntuu että tästä postauksesta jäi paljon kysymyksiä, laittakaa niitä mulle kommenttiboksiin tai sähköpostiin minimalistmumblogi@gmail.com niin vastailen parhaani mukaan. En ole tosiaan siis mikään meribiologi, vaan harrastaja vaan, mutta olen opiskellut aiheesta vuosien aikana kaiken minkä olen pystynyt. Ja ajattelin aloittaa tällä postauksella postaussarjan aiheista, joista voi opiskella tietoa merihevosista ja niiden hoidosta, ja yritän saada jonkinlaista suht säännöllistä postaustahtia pidettyä yllä.

2 Kommentit

  1. Mielenkiintoinen postaus!

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Kiitos, olet ensimmäinen kommentoija täällä, jee! Opettelen vielä vasta käyttämään tämän bloggerin kaikkia ominaisuuksia, niin anteeksi että kommentin julkaisussa kesti!

    VastaaPoista